Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ρουμπινί Νουριέλ- Αναδιάρθρωση χρέος ή έξοδος από την ευρωζώνη

Αναδημοσίεσυη από http://news.in.gr/economy/

Aθήνα: 08 Δεκ. 2010, 08:05

 O διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος έγινε γνωστός από την πρόβλεψη του για την παγκόσμια πιστωτική κρίση του 2008, διετύπωσε την άποψη ότι τα δύο πλέον πιθανά σενάρια για την Ελλάδα είναι είτε η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της, είτε η έξοδος από την Ευρωζώνη εξέφρασε την Τρίτη ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης βρίσκεται στην Αθήνα και μίλησε σε κλειστή εκδήλωση στην οποία μετείχαν στελέχη από τον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο. Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Ρουμπινί υποστήριξε χθες ότι μόνη λύση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας είναι η υποτίμηση του νομίσματος, κάτι που σημαίνει έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και επιστροφή στη δραχμή. Ωστόσο, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό αφού προϋποθέτει αποχώρηση από την ΕΕ. Επισήµανε δε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόµενο η υποτίµηση του εθνικού νοµίσµατος θα έφτανε στο 50%. Οπότε η τελευταία λύση για την Ελλάδα είναι η ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους με την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του.

«∆εν µπορεί όµως σε καµιά περίπτωση να γίνει στη Ελλάδα ό,τι έγινε στην Αργεντινή. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης µε άλλα χαρακτηριστικά».

Όπως είπε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν έχει γίνει ακόμη ώστε να μην πληγεί το ευρώ και να μπορέσουν οι άλλες χώρες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους χωρίς να επηρεαστούν από την Ελλάδα. Όταν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους η οποία έχει μετατεθεί χρονικά για την ώρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας είναι απαραίτητη, ωστόσο δεν λύνει το μεγάλο πρόβλημα του τεράστιου δημόσιου χρέους. «Η Ελλάδα θα υποχρεωθεί είτε να αναδιαρθρώσει το χρέος της είτε να επιστρέψει στη δραχμή», υποστήριξε.

Όπως υπογράμμισε τα δημοσιονομικά μέτρα επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση και το ΑΕΠ. Έτσι, ακόμη και αν η χώρα λάβει όλα τα μέτρα, το καλύτερο σενάριο υποστηρίζει σταθεροποίηση του χρέους στο 148% του ΑΕΠ, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «μη βιώσιμο».

Στο πλαίσιο αυτό ο διάσημος οικονομολόγος τόνισε πως η επιβολή φόρων φέρνει ύφεση και παγιδεύει τη χώρα σε υψηλό χρέος. «Η χώρα κινδυνεύει να πέσει σε οικονομική στασιμότητα και υψηλή ανεργία», υποστήριξε.

Τόνισε ωστόσο ότι η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο από εδώ και πέρα για την εξασφάλιση νέων εσόδων. «Πρέπει να πληρώσουν φόρους αυτοί που δεν πληρώνουν», σημείωσε µε έµφαση.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.