Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Tariq Ali και Mark Weisbrot Συζητούν για την Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα-Επικίνδυνο παιχνίδι της ΕΕ


Πρόχειρη ελεύθερη μετάφραση

Οι εργατικές ενώσεις απεργούν ενάντια στις "μεταρρυθμίσεις"-στα μέτρα λιτότητας, ζητώντας  να πληρώσουν αυτοί που δημιούρησαν την κρίση (που τα πήραν) και  διαχειρίστηκαν τα οικονομικά.


Tariq Ali (συγγραέας, ακτιβιστής):
Οι εργατικές ενώσεις στν Ελλάδα κατανούν ότι αν αυτά τα μέτρα γίνουν αποδεκτά, οι όροι ζωής θα καταβαραθρωθούν και ο λαός θα υποφέρει. Πώς γίνεται όλα τα μέτρα περικοπών να αφορούν τους εργαζόμενους και όχι τους πλούσιους; Και γιατί οι τραπεζίτες δεν τιμωρούνται;  Γιατί το σύστημα δημιουργημένο από τον νεοφιλευθερισμό της απορρύθμισης- στην πραγματικότητα από τη νομιμοποίηση της οικονομικής σπέκουλας-  δεν σταματά; Και είδαμε στη Γερμανία, χτές βράδυ, την κυβερνητική συμμαχία της καγκελαρίου Μέρκελ (που υπέστη προσφατα μεγάλη ήττα) να καλείται να παραιτηθεί  και οι σοσιαλδημοκράτες αντιτιθέμενοι τώρα να τονίζουν ότι το οικονομικο σύστημα πρέπει άμεσα να αλλάξει ως ευρισκόμενο σε χαοτική κατάσταση...
 Οι άνθρωποι που αγωνίζονται στους δρόμους της Ελλάδας αγωνίζονται για όλη την Ευρώπη και σχετικά πρόσφατα  ύψωσαν πανώ στο βράχο της  Ακρόπολης που έλεγε "Ευρώπη έλα μαζί μας!". Και αν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι ενώνονταν με τους Ελληνες θα είχαμε σίγουρα σοβαρή αλλαγή !


Mark Weisbrot- Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικής και Πολιτικής Ερευνας-Ουάσιγκτον:

Η αναδόμηση της οικονομίας στην  Ελλάδα έχει ως βάση της την τιμωρία των εργαζομένων  και τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Με όσα οι τράπεζες και οι κυβερνώντες αποφασίζουν, κάνουν την ύφεση χειρότερη στην Ελλάδα-  κι αυτό είναι άκρως μη φιλελεύθερο. Η οικονομική θεωρία που χρησιμοποιούν είναι η εσωτερική υποτίμηση, γιατί κρατούν το ευρώ και προσπαθουν να δημιουργήσουν αρκετή ανεργία  ώστε οι μισθοί και οι τιμές να πέσουν, με σκοπό  η Ελλάδα να γίνει τότε ανταγωνιστική. Η διαδικασία αυτή συνήθως δεν δουλεύει. Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης λένε ότι το χρέος είναι περίπου 150%  και αν ακολουθήσουν το πρόγραμμα, σε δυο χρόνια από τώρα θα έχουν 149%.  Αυτό είναι πραγματικά παράλογο και μπορείς να δείς τον παραλογισμό στις οικονομικές αγορές που απαιτούν ακόμα περισσότερες περικοπές, που θα κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα... Τιμωρούν την Ελλάδα και δεν δίνουν λύση-μα χειροτερεύουν την κατάσταση. Και την κάνουν  χειρότερη και στην Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, και επίσης την Ιταλία. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και δεν επιλύεται !